شرایط بحرانی چیست؟
شرایط بحرانی به حوادثی گفته می شود که اداره آن از امکانات یک جامعه فراتر است و به کمک های خارج از جامعه نیاز می باشد. خسارات مالی، تلفات جانی، صدمات، اختلال در محیط زیست، آسیب های روانی و اجتماعی و.... در واقع تغییرات زیاد در زمان کوتاه منجر به عدم توانائی کنترل و مهار
اولین مشکل در این زمانها این است که مشخص نیست متولی مدیریت بحران کیست.
- افزایش تاب آوری در مقابل رخداد و جلوگیری از ورود به شرایط بحرانی
- جلوگیری از هر نوع آسیب ناشی از بلایای طبیعی یا کاهش آن
که شامل مراحلی بشرح ذیل است:
قبل از بحران
1- پيشبيني و برآورد خطر و آسيبپذيري 2- پيشگيري3 – آمادگی 4- هشدار
حین بحران
1- اقدامات فوری 2 -اقدامات اضطراری 3-اقدامات امداد و نجات
بعد از بحران
1- بازیابی2- بازتوانی3-بازسازی4- توسعه
از انجائیکه مهمترین فاکتوری که میتواند در مقابله با بحران موثر باشد پیش بینی و شناخت خطرات و فاکتور های منجر به بحران است لذا با کاهش میزان اسیب پذیری یا حذف فاکتور های بحران ساز میتوان از وقوع یا میزان شدت بحران جلو گیری نمود.
متاسفانه در شرایط فعلی در شهر تبریز علیرغم اطلاع و شناخت کافی از فاکتور های بحران ساز از جمله وجود گسل بزرگ در شمال تبریز(بعنوان تهدید کننده ) ودر حاشیه ان ساکنان حاشیه نشینی که در بافت فرسوده و در حاشیه این گسل زندگی میکنند را بعنوان تلنگری چند صد باره میتوان به آن اشاره نمود (که بالغ بر 150هکتاراز منطقه را شامل میگردد) حاکی از وجود تهدید فاجعه و بحرانی عظیم که باید در اولویت امر مسئولین استانی و کشوری بسرعت نسبت به رفع این معضل اقدام عاجل نمایند در غیر این صورت در آینده ای نچندان دور بدلیل تراکم ، عدم دسترسی مناسب و بافت فرسوده و آسیب پذیر منطقه عملیات امداد و نجات مختل و به سختی امکان پذیر خواهد بود و سرعت عمل امدادگران را محدود خواهد نمود ، و این یعنی فاجعه .
حال سئوال اینجاست علیرغم اطلاع مسئولین استانی و کشوری از وضعیت بحرانی شمال شهر تبریز چرا اقدامات لازمه مسکوت ماندهاست .
ادامه دارد......
دکتر هوشنگ پاکدل صمدی دی ماه 96